Smil etter mil

En skulle kanskje tro at mer enn 3000 mil i bil legger en viss demper på stemninga. Men slik er det ikke.

«Blir dere aldri lei, egentlig?»

Spørsmålet er blitt stilt noen ganger det siste året. Venner, familie, bekjente, hun bak disken, han vi tilfeldigvis traff på gata. Alle lurer på om galskapen har en ende; om turene er like harmoniske som en sommer på setra – eller kølsvarte som bakgatene i Hamburg.

Det enkleste er å svare der og da – ansikt til ansikt.

Men enkle løsninger passer oss ikke.

Tyggisball

Det har blitt noen tusen kilometer siden vi først satte oss i Asconaen en junidag i 2016. Først Trondheim, Namsos, Kirkenes, Hammerfest, Vinstra, Kvål, London, Nice, Milano, Oslo, Trondheim.

Så Namsos, Trondheim, Oslo på bilutstilling – før Namsos, Trondheim, Oslo, Göteborg, Jönköping på samme oppdrag.

Så juni 2017: Namsos, Bergen, Murmansk og Mo.

En tilsynelatende evigvarende guttetur for to trøndere som er overbevist at de virkelig «skjønne sæ på bil å musikk» – men som på tur til Murmansk fikk en idé.

– Det er litt Gumball 3000 over hele denne turen. Nivået er kanskje bare bittelitt lavere, ble vi enige om en plass der ute på den russiske vidda. Tanken var først at vi kanskje burde stille på det eksklusive rallyet med Asconan, men etter litt kjapp googling fant vi ut at inngangsbilletten tilsvarer et middels, mellomamerikansk nasjonalbudsjett.

Løsningen blir etter hvert at vi i stedet planlegger vårt eget rally.

Tyggisball 4000 – The Trønder Edition.

Gutta er med

Med svippturen Bergen-Murmansk-Mo markerte vi D.D.E.s 25-årsjubileum med brask og dram. Når gutta selv forteller oss at årets virkelige kamferdrops av et arrangement er bandets jubileumskonsert i Oslo Spektrum i midten av oktober, får vi en direkte innsprøytning av energi rett inn i tenkeboksen.

Hva om vi arrangerer vårt eget rally mellom Namsos og Oslo denne helga?

Som sagt, så gjort. Det glade budskap ble spredt over det ganske land, og etter hvert meldte folk seg til tjeneste. Program ble spikret, biler pyntet – og med ett sto sju biler og 16 personer på startstreken.

Hele følget fikk selvfølgelig beskjed om å møte på byfjellet Klompen i Namsos, der deltakerne fikk en rask innføring i både byhistorie og tyggisballprogram – før rallypassasjer Mikael guidet oss rundt på Opplevelsessenteret ved Rock City.

MC-sodd og Diner-burger

Selv om det er lite å utsette på menyen, er det ytterst få gjennom historien som er blitt spesielt feit av trøndersk rockehistorie. Dermed passet det temmelig bra at gjengen bak rallyets første stoppested – Sprengstart MC i Klæbu – bød på heimlaga sodd ved ankomst. Hit ble hele gjengen invitert på middag og overnatting, og jammen fikk vi ikke pressa inn litt dessert også.

Dagen derpå, bokstavelig talt, startet med en aldri så liten omrokkering av passasjerer – siden enkelte i følget tilsynelatende aldri fikk nok dessert.

Deretter gikk ferden ufortrødent videre – med Ascona, Toyota HiLux, en Transporter i sandaler, en tørst amerikaner og en drosjerigga Mercedes med småfrisk reklame. I tillegg deltok en gammel kjenning – Ole Jonny var selvsagt med i sin Murmansk-Monza.

Gutta kastet innpå køl, men da vi om sider kom fram til Cadillac Diner i Tretten, jobba plutselig klokka mot oss. Det som sannsynligvis er klodens raskeste burgerfortæring ble unnagjort på under minuttet, før bilparken fikk muligheten til virkelig å strekke på beina inn mot hovedstaden.

Endelig rally

Ved vekta på Jessheim ble vi møtt av en polert gjeng fra Street Car Event, som annonserte at de hadde en viss peil på raskeste vei inn mot mål.

Sikkerhetsfolka på Spektrum hadde på forhånd gjort det klart for oss at det var rimelig uaktuelt å slippe inn Asconaen i foajeen senere enn nøyaktig klokka 18.00, og siste strekket inn mot Oslo «mått vi gi litt ekstra gass».

Selvfølgelig helt unødvendig: Klokka 17.59 sto vi utenfor inngang 1. Full kontroll.

Da hadde vi kjørt 685 kilometer – og tilbakemeldingene fra rallykompanjongene er svar nok på hvorfor vi gidder slike turer:

Hvor kjører vi neste år?

Gjengen samlet etter konserten.

Diskusjon