Lang dags ferd mot fnatt

I enden av regnbuen finnes ei skattekiste. I lyset av midnattssola finner du en garasje.

Asfalt kan vanskelig kalles en oase. Turen fra Bodø til bestemmelsesstedet Finnsnes kan i utgangspunktet neppe kalles ei honningkrukke av opplevelser – i alle fall ikke om du konsentrerer deg om å ratte en Ascona mellom vegarbeid og hull fylt av oljegrus og fager samferdsel.

Men om du har anledning til å løfte blikket – eksempelvis som passasjer – vil turen fortone seg som et eventyr av fjellformasjoner og løvgrønne lier.

De er på luften, Kroksleiven

Vår første morgen i Nordland ble av den litt strevsomme sorten. Framme på hotellet i Bodø klokka 04.00, noen timer på øyet, så frokost – og så rett i bilen igjen. Men midt mellom dandert pålegg, steinovnsbakt, kortreist brød og økologisk te tørket med frisk lavendelpust fra enhjørninger, ringer telefonen.

Det er TV2.

– Er dere i Bodø?!?

Noen minutter senere befinner vi oss i de tusen hjem.

Se innslaget her!

Oppturen

Er det noe turneene våre har lært oss, så er det at vårt langstrakte land formelig bugner av fine folk.

På tur nordover blir vi eksempelvis invitert til et garasjebesøk. Ok, så høres det kanskje ikke så forbanna eksotisk ut – blant ville fjelltopper, blågrønn sjø og midnattssol.

Men dette er noe ganske annet. Noe helt annet.

På Senja har Eivind Nygård bygd opp Colagarasjen; en helt spesiell hyllest til verdens mest kjente leskedrikk. Her står den over snittet bilinteresserte karen bak en garasje som de fleste av oss bare kan misunne ham. 80 kvadrat motorglede, badet i unike coladetaljer. Her er klassiske biler samlet i et grautfat krydret av mer eller mindre obskure gjenstander.

Hvor ellers finner du ei motivlakkert boble plassert midt i en bar – og bak et forheng er et sirlig utvalg verktøy plassert etter alle kunstens regler?

Ei opplevelse for flere enn motorinteresserte. Rett og slett.

Diskusjon