Og nå…over til Bergen

Guide i Bergen, sier du? Vel; hva med å spørre en fyrrig nordlending og en værkyndig sogning?

Det å være trøndersk heimføing i Vestlandets hovedstad kan kanskje best beskrives som fish out of water. Det finnes vel i utgangspunktet steder man trives mer.

Om man ikke gjør noen grep, selvfølgelig.

Stjerneretning

Selv for en dreven Opel-sjåfør fra Agdenes og en enkel sjel fra Overhalla kan det å kjøre rundt i Bergen by på trøbbel – og da tenker vi ikke på kombinasjonen blodsenka Ascona, lavprofilsdekk og om lag en trillion brustein. Det sies at Alle veier fører til Rom, men i Bergen er det tydeligvis omvendt. Her fører alle veier ut fra byen.

Vi hadde i utgangspunktet en enkel plan. Stikkord er pirattaxi og popstjerne; i et svakt øyeblikk anså vi det som en god idé å ta på oss jobben med å hente Bjarne Brøndbo på flyplassen og kjøre ham trygt til sentrum av Bergen. Problemet skulle imidlertid vise seg at ingen av oss i bilen – globetrotter Bjarne inkludert – var helt sikre på verken himmelretning eller veivalg.

Først havnet vi nesten i Fana. «Her var det fint», kom det lakonisk fra stjerna i baksetet – før Google kunne fortelle oss at avstanden inn til sentrum faktisk økte.

Da vi etter hvert fant veien tilbake, kunne vår egen retningsanviser melde fra baksetet at vi burde holde til høyre.

Selv om vi vitterligen kikket på sentrum til venstre.

Oppstuss på Almenningen

«Kor i aill værdn e dokker nu?»

Kvinnen i andre enden av mobilsignalet får oss til føle oss som smågutter i kortbukser på vei inn til rektor. I realiteten tilhører stemmen det som sannsynligvis er klodens mest ihuga bergenser – som til alt overmål er nordlending. Trude Drevland er høyt profilert høyrepolitiker og var i en årrekke ordfører i landets nest største by; et fyrverkeri av en kvinne som til alt overmål har tatt på seg rollen som vår guide denne dagen.

Det er bare det at avstanden fra oss til henne nå er fire kilometer. Snart er den fem.

«Hør på mæ nu. Hoill te venstre ved Grieghallen. Ligg i venstrefila heile veien, så tar dokker te høyre når dokker ser teateret. Så te høyre igjæn, så e dokker her. Men skynd dokker. Vi hoill på å fryse ihjæl. Hadeeee».

Lukta av olje og sjø

Drevland er altså opprinnelig fra Melbu i Nordland, har vært ordfører i Bergen – og er svoren tilhenger av trønderrock. Litt av alt, der altså.

– Jeg kan lett relatere «Vinsjan på kaia» til min egen oppvekst – for cirka 100 år siden. Det var viktig å være nedpå kaia da sjøfolka kom i land. Kaia, vinsjan og lukta av olje og sjø; det var slik jeg vokste opp, sier hun, og legger til at hun valgte å bosette seg i Bergen, som har sin egen, stolte sjøfartshistorie.

– Da jeg ble ordfører, fikk jeg beskjed nordfra om å ta igjen for alle gangene nordlendingene hadde blitt lurt av bergensere – med vektjuks på lasten med tørrfisk, flirer Drevland, som også har engasjert seg i jobben med å gjenoppbygge ei tradisjonell jekt.

– Den pleier å være i Bergen under Tall Ships Race. Selvfølgelig.

Lavt skydekke, lave dekk

Det kan kanskje ikke virke spesielt naturlig, men som trøndere i Bergen velger vi likevel å be om pent vær. Og hva er vel da mer passende enn å spørre værsjefen på TV2 – Eli Kari Gjengedal?

– Hmmm. Finnmark i midten av juni? Det kan bli nær sagt hva som helst. Dere kan jo være heldige og treffe på en varmeperiode, mener hun.

Langtidsvarselet for turneen mellom Bergen, Murmansk og Mo kan med andre ord by på overraskelser.

– Det kan i alle fall holde hardt med sommerdekk, mener hun.

Dermed er det vel bare å smette på standardfelgene med ballonghjula.

Eller kanskje ikke.

PS.: Vi fikk forresten med oss en pris hjem fra Bergen. Mer om det kan du lese her!

Diskusjon